Jak nosit klobouk: 9 tipů, jak je nosit s jistotou

Chcete přidat klobouk do svého outfitu? Klobouky jsou stylovým a praktickým doplňkem, ale jejich nošení může být pro začátek složité a komplikované. Nicméně nemusíte mít obavy. S několika jednoduchými tipy je budete nosit jako profesionál.

Tady je to, co byste měli vědět o tom, jak a kdy je nosit.

damsky-letni-klobouk-victorien

1. Najděte svou velikost klobouku

Stejně jako u jakéhokoli jiného oblečení, je prvním krokem zjistit či vědět svou velikost

K měření budete potřebovat zjistit obvod hlavy. Použijte krejčovský metr a umístěte ho asi 1,5 cm nad uši. Výsledné číslo je vaše velikost. Více o tom, jak změřit obvod najdete v tomto článku „Jak určit velikost“.

2. Objevte tvar svého obličeje

Nejlepší klobouk je vždy ten, ve kterém se budete cítit skvěle. Na výběr je několik různých tvarů klobouků a je třeba vybrat ten, který vám bude slušet a vy se v něm cítit skvěle.

Tvar vašeho obličeje předurčuje, který typ klobouku vám bude slušet. Více o najdete v tomto článku „Jak si vybrat klobouk podle tvaru obličeje“.

3. Začněte jednoduše

Když s nošením klobouku začínáte, je snadné mít pocit, že je váš nový doplněk příliš výrazný. Začněte tedy jednoduchým klasickým stylem, jako jsou trilby.

Pokud jde o barvu a vzor, ​​sáhněte po neutrálních tónech. Zvolte barvy jako černou, šedou, béžovou či hnědou. Tyto odstíny nepřitahují tolik pozornosti a snadno je zkombinujete s různými kousky oblečení.

4. Najděte styl, který si zamilujete

Některé klobouky mohou zvýraznit vaše rysy lépe než jiné, ale žádný styl se nevyrovná tomu, ve kterém se budete cítit skvěle. Proto si udělejte čas a vyzkoušejte různé styly klobouků. Možná vás překvapí, které klobouky si nakonec zamilujete

Nebojte se experimentovat ani s kontrastními styly. Pokud obvykle preferujete ženské, splývavé oblečení, zkuste strukturovaný klobouk. Může nabídnout dokonalou rovnováhu pro vašemu outfitu. 

5. Je to o zvyku

Cítíte se nervózní z nošení klobouku na veřejnosti? Nejste sami! Abyste se ve svém novém vzhledu cítili pohodlně, procvičte si nošení klobouku párkrát v bezpečí domova.

Taktéž se ujistěte, že víte, jak správně nasadit klobouk – měl by přiléhat na čelo a nikdy nesmí klouzat přes uši dolu. 

unisex-vlneny-klobouk-olivier-bezovy_1

6. Přizpůsobte klobouk ročnímu období

Nejste si jistí, kdy a kde nosit klobouk? Začněte v létě, to je pro nošení klobouků ideální čas. A to z dobrého důvodu. Klobouk s UV ochranou může chránit vaši citlivou pokožku před slunečním zářením. V létě volte lehké materiály jako je sláma. Nebojte se nosit širší krempy.

Pokud s nošením klobouků začínáte v chladnějším počasí, sáhněte po vlně. Tento univerzální a atraktivní materiál nikdy nevyjde z módy.

7. Omezte další doplňky

Klobouk je skvělý způsob, jak ozvláštnit outfit. Mějte ale na paměti, že je sám o sobě výrazný. Ke klobouku s širokou krempou nenoste zezačátku velké náušnice, které by mohly přehlušit vaši tvář. Podobně se může velká přezka na opasku bít s barevně výrazným fedora kloboukem.

Obecným pravidlem je, že pokud nosíte klobouky, zvažte omezení výrazných doplňků. Jakmile se budete cítit s klobouky jistěji a pohodlněji, můžete si pohrát s přidáváním dalších doplňků do vašemu outfitu!

8. Vytvořte proporční outfit / pozor na proporce

Je snadné zaměřit se na to, jak váš obličej vypadá v klobouku. Nezapomínejte však na zbytek těla! Zkuste vytvořit co nejproporčnější outfit.

Například klobouk se širokou krempou v kombinaci s košilí s nadýchanými rukávy a úzkými džíny bude vypadat disproporčně. Pro vyvážený vzhled zkuste stejný klobouk s jednoduchým topem a džíny s širokými nohavicemi případně rozevláté letní šaty.

9. Bavte se!

 Ať už si vyberete jakýkoli klobouk, nejdůležitější je, jak se v něm cítíte. Klobouk by měl být odrazem vaší osobnosti a stylu, takže se nebojte experimentovat a zkoušet nové věci.

Takže se zhluboka nadechněte a jděte do toho! Nošení klobouku by mělo být především zábavou a způsobem, jak vyjádřit svůj styl. Bavte se a užívejte si to a pojďte si už nějaký vybrat.